Să facem cunoștință cu... Elsa Beskow

Azi facem cunoștință cu Elsa Beskow, talentata ilustratoare și scriitoare suedeză de cărți pentru copii.  
 
Elsa Maartman s-a născut pe 11 februarie 1874, la Stockholm, fiind al doilea copil al soților Bernt și Augusta Maartman. Elsa a crescut ascultând multe basme și a început să inventeze povești chiar înainte de a putea vorbi corespunzător. Îi spunea povești fratelui ei mai mare, Hans, care o ajuta să găsească cuvintele potrivite și îi oferea sugestii pentru subiectul abordat. Bunica ei maternă Johanna a învățat-o vechea poveste The Little Old Woman, iar aceasta a inspirat prima carte a Elsei: „The Tale of the Little, Little Old Woman”, publicată în 1897.
În copilărie, Elsa petrecea ore întregi desenând copaci și flori. Cu timpul, a dobândit cunoștințe vaste despre plante și flori, ilustrațiile ei ca adult păstrând totuși viziunea pură și minunată a copilului asupra naturii.
Din 1892 până în 1895 a urmat cursuri de desen la Konstfack, Universitatea de Arte, Meserii și Design, timp în care a început să deseneze pentru copii, publicând pentru prima dată în revista pentru copii Jultomten, în anul 1894.  
În anul 1897, Elsa s-a căsătorit cu Nathaniel Beskow și a publicat prima sa carte „The Tale of the Little, Little Old Woman”. Cei șase băieți ai familiei Beskow au crescut în Djursholm, la Villa Ekeliden, pe care cei doi soți au cumpărat-o în 1900. Casa avea o gradină mare și sălbatică, ceea ce îi oferea Elsei inspirație constantă pentru ilustrațiile sale. 
Natura ocupă un loc important în cărțile sale. Ilustrațiile pline de flori, copaci, munți și râuri îi invită pe copii într-o lume în care pot întâlni elfi și spiriduși, în care animalele vorbesc, iar ghindele prind viață.
 
Cărțile sale, scrise cu gândul la copii, nu la critici, au un limbaj simplu și un farmec aparte, fiind imediat îndrăgite de copiii din toată lumea, chiar și acum, la 100 de ani de când au fost create.
Magia cărților talentatei scriitoare Elsa Beskow este incomparabilă.
Descoperă 4 cărți minunate semnate Elsa Beskow AICI  

Lasă un comentariu

Atenție, comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate!